Intervju (Nele Karajlić)

Posle dve i po decenije snima se nastavak kultne serije „Složna braća“ pod nazivom „Složna braća – The Nekst Đeneration“. O čemu se radi? (gde I kada se priča dešava)

Nekst Đenerejšn, kako mi zovemo nastavak serije Složna braća odvija se u istoj onoj kafani koju smo gledali prije četvrt vijeka, ali se radnja odvija danas. Kako se u međuvremenu u našem balkanskom loncu ništa bitnije nije promjenilo, tako se i nama otvorila mogućnost da pravimo serijal koji govori upravo o tim ukorjenjenim odnosima koji su isti stotinama godina.

 

Da li je ovo rimejk stare serije ili bukvalno nastavak priče?

Ovo je Next Đenerejšn. Naši stari glavni junaci nisu više sa nama. Njima je i posvećen ovaj nastavak. Nema više ni Čobija ni Dakija ni Žike ni Draleta, tako da im na neki način ovim novim serijalom odajemo poštu.

 

Počeli ste sa snimanjem pre dve nedelje. Koliko će trajati snimanje, koliko će biti epizoda, gde ćete sve snimati, kada se očekuje premijera na Pinku i kanalu Superstar Tv i da li će od snimljenog materijala biti izmontiran i film?

Ja sam jedan od onih koji stvari prave po redu. Kada imam ideju ne razmišljam o crvenom tepihu već o tome kako da seriju završimo, da je snimimo. Tek kada svi njome budemo zadovoljni razmišljaću o tome kada je njena premijara i da li se od nje može napraviti film.

 

Da li I u novim epizodama igrate istu ulogu Miljenka Ćutuka I šta se dešava sa vašim likom u nastavku?

Ne. Mene ovde nema. Ovo je Nekst Đenerejšn. Ako se sjećate samog kraja prošlog serijala, glavni junaci su otišli u vazduh sa sve tajnim paketićem oko koga su se borili. Ovo je sasvim nova priča u kojoj igraju vrsni glumci, poput Nataše Ninković, Marka Gvera, Andrije Kuzmanovića, Raleta Milenkovića i nekih manje poznatih glumaca koji će poslije ove serije sigurno postati zvijezde.

 

Da li ćete I ovde režirati nekoliko epizoda ili je za režiju zadužen samo Milorad Milinković?

Ja Milorada poznajem više od trideset godina. Sarađivali smo na Nadrealnoj televiziji, ali i u nekim ranijim spotovima Zabranjenog pušenja. Sjećam se, čak smo dobili nagradu za spot Gile Šampion daleke devedeset sedme. On i ja smo navikli jedan na drugoga. Ja se ne mješam njemu u posao, a on se ne mješa meni.

 

Igra li neko od stare ekipe glumaca? (da li ste bili u pregovoru sa nekima)

Kako je ovo nova generacija onih koji žive rade i dolaze u kafanu Složna braća, logično je bilo da se stari glumci ne zovu. Osim toga, nas je ipak pregazilo vrijeme. Međutim, planiramo da neke od njih pozovemo da nam budu gosti u nekim manjim ali efektnim ulogama.

 

Ko je ovog puta zadužen za muziku?

U prvoj sezoni, u seriji je bilo više muzičara nego glumaca. Bio je tu Caja Bašić, moj brat Drale, Rizo Kurtović, Kolja Pejaković, Dejo Sparavalo, Čobi, Ogi Minka i ja. Nije bilo teško da napravimo muziku za seriju. Sada smo za muziku zaduženi Boki Ivković i ja. Međutim. Nenad Okanović došao je do odlične ideje da se raspiše konkurs među mladim grupama da naprave obradu naslovne kompoziocije iz prve serije Složna braća. Možemo slobodno reći da ćemo muziku prepustiti onima koji vole seriju. Da je oni naprave. To je jedinstven slučaj u svijetu.

 

Koliko je tema koju obrađujete aktuelna danas kod nas?

Sve je aktuelno, kao i uvijek kada ja nešto radim. Ne samo da je aktuelno danas, već će biti aktuelno i u par sljedećih decenija. Na sve što uradim dajem garanciju od 30 godina. To vam više ni mercedes ne može dati.

 

– Šta vam je nateže u realizaciji I ima li neke sličnosti kao kada ste radili prethodne epizode kultnog serijala?

Ovaj serijal sam radio sa mojim sinom Srđanom, koji se pokazao kao motorna snaga u dramaturgiji. Za razliku od prethodne serije u kojoj je glavna priča bila prožeta kroz svih sedam epizoda, u ovome serijalu svaka epizoda ima svoju zasebnu dramaturgiju. Najvažnije je da je smiješno. Pravo smiješno!