Podržite film „Kalafon“

Muzičar u godinama i vlasnik kafane, Almir, upoznaje dečaka violinistu na audiciji za privatnu proslavu kontroverznog biznismena. Čuvši dečaka kako svira, priseća se svog detinjstva i početka sviranja violine po kafanama.

Ispostaviće se da će upravo dečak biti spasonosan kada se tokom noći proslava otrgne kontroli. Almir, starac pri kraju svog života, shvata koliko su se neke stvari izmenile tokom njegovog života – i koliko su neke stvari, nažalost, ostale iste…

„Kalafon“ je priča o umetnosti koja traje u promenjivom vremenu, o ljudima koji su marginalizovani zbog svoje manjinske pripadnosti i koji, uprkos tome (ili možda baš zbog toga) drže do svoje reči i poštovanja, kao i priča o čoveku na kraju svog profesionalnog i životnog puta koji se identifikuje sa dečakom koji taj put tek započinje – priča o tome kako se svet menja ali kako život za neke uvek ostaje isti.

Ideja za ovaj film je proistekla nakon slučajnog razgovora reditelja Vuka Bogdanovića sa jednim muzičarem u romskom orkestru. Počevši da istražuje razne priče mladih muzičara – posebno dece – Vuk je došao do scenarija za kratki igrani film „Kalafon“. Saradnici na tekstu su bili Afrim Kurtesi i Aca Nikolić poznatiji pod nadimkom “Čergar”. Kasting se fokusirao na autentičnost, kao i na vizuelnu upečatljivost glumaca uz, naravno, glumački talenat. Naturščici su dobrodošli, dok su svi muzičari u filmu pravi profesionalci tog zanata. Film će pratiti muzika pisana isključivo za ovaj film.

Scenarista i reditelj Vuk Bogdanović i ETM produkcija žele napraviti upečatljiv film, sa vizuelnim, tematskim, a pre svega tonskim i muzičkim, kvalitetima koji će se na jedan pravi način baviti problemima, karakterom i umetnošću nacionalne manjine zastupljene na našim prostorima. Ova tema može ostvariti veliki uspeh na svakom polju: kako kod publike, tako i na međunarodnim festivalima koji se bave manjinama ili kratkim filmom uopšte.

Film je dobio deo sredstava na konkursu Filmskog centra Srbije i ima podršku Nacionalnog Saveta romske nacionalne manjine Republke Srbije. Ono što je potrebno je još malo pomoći ne bi li se potpuno ostvarila ova vizija. Postanite deo ovog umetničkog i društveno angažovanog poduhvata tako što ćete, ukoliko ste u mogućnosti, dati svoj doprinos preko platforme INDIEGOGO, gde vas čekaju brojne vredne i simbolične nagrade, i/ili zapratiti zvanični Facebook i Instagram profil filma i širiti vest o projektu na svojim društvenim mrežama među prijateljima koji bi mogli pomoći.

Pridružite nam se u zajedničkoj borbi rušenja barijera i predrasuda i podsticanju razumevanja kroz univerzalni jezik muzike i filma!